Glossaris

Glossaris

Glossari

Glossari de termes especialitzats de Abreviatures


Abreviatures (Abreviacions, Sigles i Acrónims) en català.

Una abreviació és un escurçament d'una paraula o expressió per estalviar espai en l'escriptura. Les abreviacions i acurtaments estan presents des dels manuscrits clàssics fins al llenguatge SMS d'Internet i són la base de la taquigrafia. Hi ha diversos tipus d'abreviacions: les abreviatures, les sigles, els acrònims i els acurtaments.

Les abreviatures es poden obtenir per varis processos, però tots coincideixen en que les expressions abreviades han de ser marcades d'alguna forma, habitualment amb punt abreviatiu o, de vegades, barra: etc. per etcètera, c. o c/ per carrer... Han de llegir-se desenvolupant els elements com si no estiguessin abreviats. Ha de fer-se un ús molt moderat de les abreviatures i evitar la utilització supèrflua i innecesària; només s'han d'emprar en casos concrets que siguin proclius o tradicionals o quan ja se sap majoritàriament el significat complet de l'expressió abreviada.

La majoria de sigles es formen amb la inicial del mot o mots que conformen l'expressió (com EUA per Estats Units Americans, CD per compact disc) o les seves primeres lletres, cas en el que se les anomena preferentment acrònims.

Els acurtaments són supressions de fragments de mots per agilitzar i acurtar el missatge: tele per televisió. Pel seu caràcter irregular, normalment aquest procés es considera vulgar o col·loquial.

Fonts:

  • Abreviacions. Secretaria de Política Lingüística. Departament de la Presidència. Generalitat de Catalunya. Barcelona, 2005.
  • ca.wikipedia.org

Tipus: Llengua, Idiomes

Llistat de termes del glossari


Glossaris K

Glossaris Q

Glossaris U

Glossaris W

Glossaris X

Glossaris Y

Glossaris Z


Total de termes: 681